Varje år så får vi massor av frågor om vad för utrustning nybörjare ska köpa. Därför tänkte jag att en lite guide skulle vara på sin plats. Det är en djungel av grejer, och för den som inte är insatt så är det lätt att bli lurad eller i alla fall köpa fel utrustning för den nivån man seglar på.

Man kan börja med att konstatera att vindsurfing är en ganska dyr sport. Nypris på en bräda ligger på +10 000kr. Tyvärr så det även en materielsport, har man rätt utrustning så kommer man att utvecklas fortare. Jag och kompis började ungefär samtidigt för några år sedan sedan, vi börjande båda två segla på gamla brädor. Och det tog oss minst två år innan vi köpte nya brädor och då äntligen lossnade det för oss, vi började segla i hängselen och stropparna. En annan kompis började segla för tre år sedan. Han gick skolan på Vikingstrand och sedan köpte han en bra stor freeride bräda. Samma höst seglade han med fötterna i stropparna och
selen ikrokad. Alltså ”tjänade ” han in minst ett års harvande på pråmar bara för att han köpte rätt grejer direkt.

När ska jag segla?
Det här paketet som jag kommer att beskriva är ett ”nybörjar packet”. Dock använder vi precis samma grejer när vi seglar lättvind. Du bör inte använda den här utrustningen i mer än 10m/s. Men i stortsätt allt som är under 10 m/s kommer det att fungera. Och det är främst då du ska vara ute och segla. Mellan 6-10m/s fungerar de här grejerna som bäst.

Bräda:
Det är här du ska satsa dina pengar! Modellen skall vara freeride och inte äldre än år 2000. det var nämligen 2000 som de moderna widestyle freeride brädorna slog igenom. En sådan bräda är det som är överlägset bäst att lära sig på. Och den kommer även att fungera som lättvinds bräda när du blir bättre. Titta noga på literantalet på brädan, väger du mellan 60-85kg bör du satsa på minst 130liter. Väger du mer så bör du ha ca 150liter.
Det bästa är om man kan få tag i en bräda som inte är en renodlad nybörjarbräda, utan en stor freeride bräda, då kommer man inte att växa ifrån den när man blir bättre utan kommer att använda den som lättvinds bräda.

Exempel kan vara:
fanatic eray
fanatic xray
fanatic xxx
fanatic shark
rrd avantglide
rrd avantride
rrd evolution
jp X-Cite Ride

Segel:
Här behöver man inte lägga lika mycket pengar. Man kanske inte borde heller, man sliter otroligt mycket på seglen när man är nybörjare. Storleken borde vara ungefär 7.0 (måtten är mätt i kvadratmeter). Det kommer att kännas gigantiskt i början men är det som funkar bäst när du väl är igång. Här kan man köpa segel som är från 1996 och framåt. Så gamla segel brukar man kunna köpa för 500:-.
Chambers skall man akta sig för som nybörjare, chambers är en liten plast grej som sitter på lattorna i seglet och gör att man får mycket buk i seglet även när det inte är tryck i det. Dock så är det inget att rekommendera för nybörjare då mastfickan på ett sådant segel är bredare och tar in mycket mer vatten. Det blir alltså mycket tyngre att dra rigg. Segel i storleken 6.0- 8.0 bör vara freeridesegel, 6.0- 5.0 freestyle eller wave och 5.0- ska bör vara wave segel.

Boom & mast:
Masten bör vara 460cm och boomen bör ha ett register som sträcker sig mellan
160-220cm, då kommer man att kunna använda den till ganska många segel. Här kan man köpa nya grejer ganska biligt, om man inte köper de dyraste märkena. Det gäller även för mastfot och förlängare.

Dräkt & hängsele:
Neilpryds billiga våtdräkt 5/3mm, är kanon för Sverige segling vår till höst. Hängsele kan man köra med en gammal begagnad till att börja med.